torstai 19. marraskuuta 2009

Talouselämä: Tämä on vaalikirjojen eliittiä

2.3.2007


Talouselämä arvioi 2.3. kirjani ja totesi näin:

"Tämä on vaalikirjojen eliittiä. Kansanedustaja Susanna Rahkonen paneutuu asioihin ja kirjoittaa selväsanaisesti ja omakohtaisesti. Narsismia ei esiinny. Rahkonen valmistui juristiksi lama-Suomeen, jolloin hyvinvointivaltion purkaminen alkoi. Koko kirja kumpuaa tästä traumasta.


Rahkonen on selvästi fiksu, mutta hänenkin ajatusmaailmassaan rahavalta on mörkö. Demarien näkökulmasta raha muuttuu hyväksi vasta, kun se on kiertänyt valtion kassan kautta. Rahkonen oivaltaa, että työllisyysaste on hyvinvoinnin rahoituksen avain. Hän vieroksuu kuitenkin palvelualan hanttihommia ja suhtautuu nuivasti jopa veronalennusten tuomiin töihin. Ikään kuin Suomi olisi viime vuodet työllistänyt ja vaurastunut väärin.


Rahkonen haluaa isomman julkisen sektorin. Hänen laskelmansa mukaan julkiset lisätyöpaikat lähes rahoittaisivat itsensä. Eri asia on, houkutteleeko hoitajan palkka työttömän pois päivärahoilta. Talouden koneistosta Rahkonen ei juuri puhu. Hyvinvointivaltio pitäisi rahoittaa, mutta pyörivät rattaat eivät saisi tuottaa rikkauksia eivätkä kasvattaa tuloeroja. Ikään kuin taivaasta tupsahtaisi yrittäjiä, jotka ottavat riskiä ja tarjoavat työtä, mutta eivät ole henkilökohtaisesti kiinnostuneita rahasta."

Hienoa, että kirjani sai positiivisen arvion, vaikka poliittisesti mielipiteeni eivät kaikkia miellytäkään. Demarina korostan tietenkin julkisen sektorin roolia hyvinvoinnin luojana ja siinä tarvitaan verotuloja. Sosiaalinen pääomamme on korkea, kiitos sen, että meillä ei ole syntynyt kahden kerroksen yhteiskuntaa. Uskon, että julkisilla rahoilla luotu koulutusjärjestelmämme tuottaa osaavaa työvoimaa, joka hyödyttää myös yrityksiä.

Epävarmuus on ihmisten hyvinvoinnin uhkista pahin. Epävarmuudella meitä pidetään varpaillaan ja meitä hallitaan. Muuttuvassa maailmassa juuri epävarmuuteen tarvitaan uudenlaisia turvatyynyjä. Sosiaaliturvajärjestelmämme on kuin palovakuutus, jolla erilaisia riskejä vakuutetaan. Tai niin ainakin pitäisi. Ja kuten vakuutuksissa, aina ei vahinkotapahtuma osu kohdalle, mutta jos osuu, turvaa tarvitaan.

Kun ihmiset kokevansa elämänsä turvalliseksi, he uskaltavat myös ottaa riskejä ja olla luovia. Paljon peräänkuulutetut innovaatiot syntyvät tällaisesta ilmapiiristä. Siksi uskon, että pohjoismainen hyvinvointimalli tukee yrittäjienkin asiaa, kunhan tasapaino vain saavutetaan.